balon

Dacă vrei să te bucuri de zbor în una dintre cele mai pure și romantice forme, atunci trebuie să încerci balonul cu aer cald! Majoritatea celor care au încercat această formă de zbor spun că este cea mai relaxantă și liniștitoare experiență a vieții lor.

Balonul cu aer cald este una dintre cele mai vechi forme de zbor, dar mai ales o aplicare ingenioasa a principiilor științifice de baza.

E necesar să menționam însă că zborul cu balonul, ca orice sport aviatic, are potențial de risc. Statisticile arată însă că cele mai multe accidente se datorează factorului uman. Fiind vorba de un sport dinamic, reacțiile pilotului în caz de anomalii trebuie să fie rapide și corecte. Lipsa de experiență, ignorarea regulilor de securitate, orgoliul, neverificarea echipamentului sunt doar câteva puncte care depind de factorul uman.
În concluzie: zborul cu balonul nu se învață singur sau din cărți, ci doar prin participarea la cursuri oficiale sub îndrumarea unor instructori autorizați. Astfel, prin antrenamente adecvate, de la zboruri ușoare pâna la dezvoltarea reflexelor pentru rezolvarea cazurilor extreme, se reduce la minim posibilitatea accidentarilor.
Metodele prezentate în continuare sunt informative, detalii concrete se obțin de la instructorii autorizați.« ÎnapoiÎntrebări frecvente


Ce poate cauza anularea unui zbor de către instructor?
Toate sporturile aeriene depind de condiția meteo, așadar și zborul cu balonul cu aer cald se poate face doar dacă vremea ne permite. Punem siguranța înainte de orice, așadar atât noi, cât și instructorii cu care colaborăm, vom recomanda întreruperea oricărei activități legate de zbor în cazul în care condiția meteo nu e optimă.

Cine fabrică baloanele cu aer cald?
Baloanele sunt produse de câțiva producători atent selecționați și certificați. Principalii producători sunt din Anglia, America și Canada.

Din ce este făcut balonul?
Baloanele moderne sunt constuite din materiale rezistente ca nylon ripstop (care are o rezistență crescută la rupturi) sau dacron (un tip foarte rezistent de poliester). Interiorul este tratat cu o substanță ignifugă, iar durata de viață a unui balon este de cca 400 ore de zbor.

Cine poate pilota un balon cu aer cald?
Oricine cu condiția ca starea fizică sa îi permita persoanei respective să zboare, să fi împlinit 18 ani și să urmeze cursurile unei școli de zbor cu balonul cu aer cald. La fel ca în cazul altor aeronave, este necesară obținerea licenței de pilot. Poți găsi o școală de zbor într-o zona care să îți fie accesibilă atât ca locație, cât și ca programare a zborurilor de inițiere / durată de desfășurare a cursurilor pe platforma noastră www.flightbooster.com Toți instructorii sunt autorizați și certificați de organizațiile naționale și interaționale așa că poți fi sigur că pregatirea ta se va desfășura în siguranță și legal.

Cum este manevrat balonul? Cum se schimbă direcția acestuia?
Spre deosebire de alte aeronave, balonul cu aer cald nu poate fi manevrat după bunul plac al pilotului. Baloanele cu aer cald zboară doar pe direcția vântului. Pe parcursul zborului, pilotul se poate folosi de direcții diferite ale vântului la diferite altitudini pentru a aduce balonul într-un anumit punct.

Cât de repede zboara un balon cu aer cald?
Balonul zboară cu viteza vântului din zona în care are loc zborul.

Cum zboară mai exact un balon cu aer cald?
Aerul din interiorul balonului este încălzit cu ajutorul arzătorului. Combustibilul utilizat de un balon cu aer cald este propanul care este depozitat in rezervoare în interiorul nacelei (coșul balonului). Propanul este ținut sub presiune in aceste rezervoare si este transmis printr-un sistem de țevi către arzător. Arzătorul amesteca combustibilul cu aer si aprinde amestecul, astfel se creează o flacără direct sub gura balonului. Odată ce se încălzește aerul din interiorul balonului, acesta va începe sa urce. Pilotul controlează altitudinea la care zboară balonul prin eliberarea aerului cald pentru a pierde înălțime.

Ce fel de haine sunt recomandate pentru zborul cu balonul cu aer cald?
În cazul pasagerilor, nu este necesară îmbracăminte special tratată, fiind suficiente haine adaptate condiției meteo din ziua zborului. E obligatoriu ca încălțamintea ta să ofere suport foarte bun gleznelor și să fie antiaderentă. Deasemenea ar trebui să iți mențină picioarele calde și uscate. Nu recomandăm încălțăminte sub gleznă și cu talpă care poate aluneca (teneși, adidași, mocasini, etc). Cea mai buna alegere pot fi ghetele speciale pentru hiking (atenție, nu sunt același lucru cu pantofii de escaladă), cu șireturi, suficient de înalte pentru a proteja glezna și cu talpa Vibram care să atenueze șocurile.

Cum trebuie să fie condiția meteo pentru ca zborul să se desfășoare în siguranță?
Zborurile cu balonul au loc dimineața devreme sau la apus. Viteza maximă a vântului trebuie să fie 20 km/h, fără ploi sau furtuni în zona de zbor. Deasemenea este necesară vizibilitate de minim 4 km.

Cât de mari pot fi baloanele cu aer cald?
Cel mai răspândit tip de balon are un diametru de cca 17 m și o înălțime de 22 m (la fel ca o cladire cu 7 etaje). Pentru construcția unui balon se folosesc 980 m2 de nylon, mai mult de 4 km de fir cusut și peste 800 m de plasă de nylon ( folosită pentru ramforsare). Capacitatea medie a unui balon este de 24,000 metri cubi de aer.

Cum are loc umflarea balonului cu aer cald?
Anvelopa este desfăcută pe sol, iar nacela este prinsă de aceasta și culcată pe o parte. Un ventilator este folosit pentru a începe umplerea anvelopei cu aer rece. Când anvelopa este plină pe jumătate cu aer rece, se pornește arzatorul și restul balonului se va umple cu aer cald. În mod normal umflarea balonului durează între 30 minute si 1 oră.

De câți oameni e nevoie pentru a zbura cu balonul?
Zborul cu balonul cu aer cald este un sport aerian de echipă. Pentru a lansa și zbura în siguranță balonul este necesar un echipaj de minim 4 persoane. Activitățile echipajului includ pregătirea balonului pentru decolare, urmărirea balonului de la sol cu un vehicul, obținerea autorizației proprietarului terenului unde se face aterizarea, ajutor la aterizare și împachetarea întregului echipament.

Cât cântărește un balon complet?
Un sistem complet – balon, nacela, rezervoare, arzător si 150 l combustibil – va cântări cca 300 kg la sol. În zbor, întregul sistem va cântări 2 tone și jumătate (incluzând aerul cald din interiorul balonului).

Unde aterizează baloanele cu aer cald ?
Din moment ce balonul merge pe direcția vântului și la viteza acestuia, nu este posibil ca pilotul să determine un loc de aterizare exact, însă poate estima – in funcție de vânt – traiectoria generală a zborului.

Care este cea mai bună perioadă a anului pentru a zbura cu balonul cu aer cald?
Zborul cu balonul este un sport aerian care se poate practica pe întreaga perioadă a anului, însă perioadele propice ale zilei sunt imediat după răsarit și 2-3 ore înainte de apus din cauza vitezei vântului de maxim 20 km/h și a lipsei activității termicelor.

Care este temperatura în nacelă?
Din cauza arzătorului, temperatura este mai mare cu câteva grade față de aerul din jur.

Cât de liniște e în timpul zborului?
Atunci când arzătorul este oprit, este extrem de liniște. Sentimentul de plutire și liniștea fac zborul cu balonul una dintre cele mai plăcute experiențe.

Cât de tare se mișcă nacela în timpul zborului?
Mișcările nacelei sunt aproape insesizabile, așa că nu trebuie să îți faci griji din cauza răului de mișcare/înălțime.

Ce se întâmplă dacă am rău de înălțime?
Un zbor cu balonul este foarte stabil și lipsit de turbulențe, așadar sentimentul de amețeală și greață lipsește cu desăvârșire.

Care sunt principalele tipuri de condiție meteo când nu se poate zbura?
Nu se poate zbura pe ploaie, atunci când plafonul de nori se află la joasă altitudine sau când vântul e mai puternic de 20 km/h.

În ce condiție fizică trebuie să fiu pentru zbor?
Se recomandă ca persoanele care încep școala de zbor să fie active, alerte și să aibă coordonare bună. În cazul pasagerilor zborurilor de agrement, starea acestora de sănătate trebuie să fie bună, iar cea fizică la fel.

Sunt prea în vârstă pentru a învăța să zbor cu balonul?
Nu conteaza vârsta, ci condiția fizică, starea medicală generală, dar și starea mentală. Un alt factor de luat în calcul este cât de bine vezi și orice afecțiune care îți poate afecta abilitatea de zbor și pe cea de a lua decizii rapide. La înscrierea la cursuri ți se va solicita un certificat medical din care să reiasă faptul că esti apt fizic și psihic pentru zbor.

De ce este posibil ca uneori cursurile sau zborurile să sufere modificari ale orei programate inițial?
Zborul cu balonul – ca toate sporturile aeriene – depinde de condiția meteo. Așadar există riscul ca orice activitate să fie anulată și reprogramată corespunzător condiției meteo. În cazul zborurilor de inițiere, recomandăm să se reconfirme zborul telefonic cu instructorul, iar în cazul cursurilor să se pastreze legatura cu acesta în modalitatea de comunicare agreeată de fiecare școală de zbor.

Care e legătura între zbor și vreme?
Toate sporturile aeriene depind de condiția meteo, asadar și zborul cu balonul se poate face doar daca vremea ne permite. Punem siguranța înainte de orice, așadar atât noi, cât și instructorii cu care colaborăm, vom recomanda întreruperea oricărei activități legate de zbor în cazul în care condiția meteo nu e optimă.

Este zborul cu balonul un sport sigur?
Zborul cu balonul poate fi un sport foarte sigur sau foarte periculos, depinde foarte mult de pilot și de deciziile pe care acesta le ia. O pregătire temeinică în spiritul siguranței aeriene, echipament adaptat experienței pilotului și – foarte importantă – atitudinea pilotului vizavi de sport, fac diferența între sigur și riscant. De reținut este faptul că orice activitate sportivă și orice sport aerian are totuși un potential de risc, dincolo de factorul uman. Educarea corectă a pilotului, învățarea și cunoașterea propriilor limite de către acesta și o atitudine serioasă în ceea ce privește zborul pot duce la minimizarea riscului. Respectul de sine se reflecta în respectul pentru sport și ambele pot face diferența între un pilot care zboară în siguranță și un pilot care reprezintă un pericol, atât pentru el, cât și pentru cei din jurul său.

Cât timp durează un curs de instruire pentru a deveni pilot licențiat de balon cu aer cald?
În funcție de timpul pe care îl aloci acestui sport, aptitudinile tale și atitudinea cu care abordezi întreg procesul de instruire, factorii meteo, dar și în funcție de acumularea orelor de zbor, cursul poate dura între 3 și 24 luni. Discută despre acest aspect cu instructorul tău, acesta este cel mai în măsură să evalueze felul în care te dezvolți pe parcursul școlii.

Ce se întâmplă dacă vreau să renunț la curs?
Dacă ai început școala și ți se pare că totuși zborul cu balonul nu este pentru tine, discută cu instructorul tău și găsiți împreună o soluție. Fiecare școală are un regulament intern în ceea ce privește întreg procesul de instruire, inclusiv retragerea elevilor de la cursuri.« ÎnapoiPentru mai multe informații:

office@euzbor.roimg